top of page
Search
  • Writer's pictureAntti Haataja

Suurpetojen tappaminen poronhoitoalueella on EU-lain vastaista 



Euroopan unionin oikeus antoi kesällä Espanjalle ja Itävallalle suurpetojen tappamista koskevat päätökset, jotka osoittavat suomen suurpetopolitiikan olevan lainvastaista.


Luoteis-Espanjan halkaisee idästä länteen virtaava Duero. Joen pohjoispuolella Espanja tulkitsi suden olevan metsästettävä laji toisin kuin joen eteläpuolella, missä susi on tiukasti suojeltu laji ja Espanja halusi sallia susien tappamisen joen pohjoispuolella. 


Unionion oikeus katsoi, että Espanja ei voinut poiketa Luontodirektiivistä ja sallia susien metsästämistä Dueron pohjoispuolella, koska susi on epäsuotuisalla suojelutasolla koko Espanjassa valtiotasolla. Susien metsästämistä ei voinut harkita yhdessä osassa maata, jos susi ei ollut suotuisalla suojelutasolla koko maassa.


Itävalta halusi tappaa suden Tirolin osavaltiossa, missä susi oli tappanut 20 lammasta. Unionin oikeus totesi, että lajin tuli olla suotuisalla suojelutasolle sekä koko Itävallassa että myös Tirolin osavaltiossa, ennen kuin vahinkoperusteista tappamista voitiin pohtia muiden ehtojen valossa.


Espanjan Duerolla on kopio Suomessa: Kainuun korkeudella Suomen halkaiseva poronhoitoalueen eteläraja. 


Poronhoitoalueen eteläpuolella aikaisemmat Unionin oikeuden ja Korkeimman hallinto-oikeuden päätökset ovat jo pakottaneet Suomen suurpetojen suojelussa kohti EU-lainsäädäntöä, mutta noin 10 kertaa Tirolin kokoisella ja koko Itävaltaa suuremmalla poronhoitoalueella maa- ja metsätalousministeriö säätää EU-lainsäädännön vastaisia asetuksia, joiden perusteella Riistakeskus jakaa lainvastaisia lupia. 


Esimerkiksi Itävallan saaman päätöksen perusteella karhun tulisi olla suotuisalla suojelutasolla myös poronhoitoalueella, että suojelusta poikkeamista voitaisiin harkita, eli tällä viikolla poronhoitoalueella alkanut karhunmetsästys on lainvastainen. 


Karhumetsästyasetuksen taustamuistiossa Maa- ja metsätalousministeriö tarkastelee vain maatasoa ja toteaa, että ”Karhukanta Suomessa on suotuisalla suojelutasolla” mutta myöntää samalla, että poronhoitoalueen karhukanta on vain noin 10% koko maan kannasta ja 70 luvan kiintiö pienentää poronhoitoalueen karhumäärää. Metsästyksen jälkeen poronhoitoalueelle voisi jäädä alle 200 karhua, mikä ei todennäköisesti ole suotuisa suojelutaso. 


Suomi tappoi viime talvena käytännössä kaikki poronhoitoalueella tavatut sudet eli noin 55 yksilöä, vaikka suden suojelutaso luokitellaan Suomessa epäsuotuisaksi. Suomella on poikkeus susien tappamiseen poronhoitoalueella, eli tappaminen vaikuttaa lailliselta, koska susi on poronhoitoalueella liitteessä V, mutta Suomen toiminta on EU oikeuden Espanjalle antaman ratkaisun perusteella Luontodirektiiviin hengen vastaista, koska suden tulisi olla ennen harkintaa suotuisalla suojelutasolla valtiotasolla.


Ilveksen kohtelu rikkoo jyrkimmin EU oikeutta. Viime talvena poronhoitajat tappoivat käytännössä kaikki poronhoitoalueella tavatut ilvekset Riistakeskuksen luvilla eikä poronhoitoalueella ole lisääntyvää ilveskantaa. Ilves kuuluu Luontodirektiivin liitteeseen IV eli tiukasti suojellut lajit koko maassa, eikä Suomella ole ilvekselle tai sen koommin myöskään karhulle poikkeuslupaa kuten sudelle poronhoitoalueella. 


Uudistumiskyvytön Suomi rikkoo lakia ja ylläpitää konfliktia.

343 views

Comentarios


bottom of page